Tudósítás a jövőből

Anno 2061 - A legrégebbi bejegyzés is aktuális.

Véletlenek

- Az ember nem értelmes lény, csak úgy viselkedik, mint ha az lenne.

Sokszor mondjuk, hogy nincsenek véletlenek. Ám azzal, hogy valamiről kijelentjük, hogy nincsen, még nem állítunk semmit. A nagy egyetértésben mindenki mást képzel a megüresedett fogalom helyére. Így leginkább csak a szót száműzzük mindennapi szóhasználatunkból, de a fogalmat nem, amely fogalom legtöbbször a „kifogás” kategória alatt jelenik meg gondolati térképünkön.

No, ha nincs véletlen, akkor mi van? Interakció? Determináció? Minták? Szabad akarat? Igen, ezek mind vannak, legalábbis ezekről is beszélünk. Az élet egy és ugyanazon minta mentén halad már időtlen idők óta. Az élet folyamatát az evolúció lépései ábrázolják. Ennek az evolúciónak a csúcsán - önjelöltként - az ember áll és ez az ember valóban egy különleges biológiai lény. Biológiai szellemtestén rajtaül a tudás és információ hálójából tekeredett tudat. Egy biológiailag absztrakt életforma, az EGO, amit mi úgy hívunk öntudat.

Az egónak van biológiája, még ha jelenleg nem is ismerik. Az ego, mint minden, az evolúció terméke, és mint olyan ki van téve a szelekció hatásának, ami ezredfordulóra egészen lendületbe jött. Nem tudhatjuk, hogy a szelekció mit eredményez majd, találgatni meg nem érdemes.

Ám van pár dolog, amivel érdemes tisztában lenni. Az evolúció választások sorozata és nem véletlenek sorozata. Tehát az egó választhat. Választhat tükörvilág és valami más között. A választást azonban mindig a körülmény szüli, ezért nem árt odafigyelni a körülményekre.

Öntudatunk (egó) felépítése nagyban függ a nyelvtől, amit használ. Az anyanyelvnek ezért óriási jelentősége van gondolkodásunkban. Az öntudatunk frissítésére, ápolására, gyógyítására kiválóan alkalmas egy új nyelv elsajátítása.  Az értékrend, amit a nyelv közvetít felénk, nem feltétlen helyes. (2010-re már eljutottunk oda, hogy például politikai szinten is nyíltan mernek beszélni, hogy ami gazdaságilag jó, az emberi jólét szempontjából sokszor hátrányos.)

Az evolúciónak egyetlen szabálya van: csak azok az életformák maradnak fent, amelyek képesek az egymás mellett élésre. A versenyző (alá- és fölé rendelő) életforma, miután önmagával is versenyez, saját fajtáját is pusztítja. Náluk az utolsó „csatában” is csak egy nyertes lesz, ám a fenntartáshoz kettő egyed kell. Így pusztul el az alárendelő. (Nézzünk csak körbe az ember nélküli természetben, tökéletesen működik a szinergia.)

Az evolúció hajtóereje a szeretet. Fizikai kifejezéssel élve a vonzás. Kémiai kifejezéssel élve az affinitás. Alkímiai szóval élve a polaritás. Biológiai szóval ploidia. Irodalmiasan: szerelem. MindEgy.

(-térfélnek)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tudositasajovobol.blog.hu/api/trackback/id/tr272456929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.11.19. 19:43:53

Igen! Nekem, belém, tőlem és köszönöm! Igazi kielégülés volt: AZ orgazmus :) - de tényleg! A linkekkel együtt EZ az, amit hát igen ritkán kapok meg. Hogy csinálod? Mert az egy dolog, hogy én érzem... de Te szépen és pontosan a helyére is illeszted a "dolgokat" és azok passzolnak...
Kis varázsló! :)
Abba ne hagyd! Könyvet is lehet kérni? Bestseller lenne (mert igény volna rá szerintem... ahogy tapasztalom: idő és környezet függvényében, de egyre több ember keresi ezt a fajta szemléletét a világnak, annak ami körbeveszi őket... igenis keresik sokan a magyarázatát).
Akárki is vagy - szuper vagy! (tán még kicsikét és nagyon apró betűvel csodállak is - tudom, hogy nem bízod el magad, ugye? ;))

Krédó 2010.12.05. 10:38:48

@térfél:
Köszönöm a biztató szavakat. Jólesnek.
Örülök, hogy örömöt okoztam, bár csak viszonoztam azt, amit tőled kaptam. :)

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.12.05. 20:54:00

ugyan! Nem adtam én semmit, hacsak az elismerésemet nem - de az meg természetes. Megérdemelted. Bárcsak inspirációt is tudnék nyújtani... az bizony nagyon hiányzik itt 2010-ben és általában is. Néha nagyon kilátástalannak látom a világot :( (nem azért mert végtelen :)) - hanem mert hihetetlennek tűnik számomra, hogy ennyi tudás birtokában, hogyan lehet olyan hülye az ember(iség)? Iszonyat mennyiségű energiát pazarol el teljesen értelmetlen dolgokra, például arra, hogy megsemmisítse a józan gondolkodás képességét... és így tovább.

rasi 2010.12.14. 22:57:40

Grat a bejegyzéshez!
Bár attól, hogy az emberiség annyi értelmetlen dolgot tesz, nem feltétlenül csupán önként az evolúció csúcsa, ugyanis éppen ezen felsőbbségünk miatt pusztíthatunk. Bármilyen más faj állna a helyünkön, valószínűleg az ő esetükben is ugyanez történne.
Az utolsó bekezdés azonban úgy tökéletes ahogy, van. Még sok hasonlót! :)
süti beállítások módosítása