Tudósítás a jövőből

Anno 2061 - A legrégebbi bejegyzés is aktuális.

A Spirál

- A technológiai kettős hélix.

Panavak és Ela kölcsönösen tisztelték egymást. Panavak a szilikon alapú technológia mestere volt. Ám amit ő csinált, az több volt, mint technológia, ő az integrált áramkörök művésze volt. A lineáris órajel vezérelt CPU-kat, a sokmagos, párhuzamosított, nyomtatott neuron hálózatok váltották fel. A művészet abban állt, ahogy ezeket a nyomtatott neurális hálózatokat megtervezte, összekötötte, amely eredményeként megreformálta a gépi látást, beszédfelismerést és a nyomozói, ügyészségi munkát. Elérte, hogy a szoftver a hardverek kreatív kapcsolása során létrejövő sajáttulajdonság legyen, és ne egy feltöltendő bithalom.

Panavak rájött, hogy a bináris kódolás egydimenziós jellege csak óriási megalkuvások és aránytalanul sok energiafogyasztás útján képes a háromdimenziós vagy akár az idővel együtt négydimenziós valóságot reprezentálni.  Nyomtatott neurális hálózatai egy bizonyos léptéken túl kivitelezhetetlenek voltak. Egyszerűen a tréning során kiégtek, elfüstöltek. Hűtésük meg aránytalanul megnövelte volna méretüket és a járulékos fogyasztást. Szükség volt egy másik módszerre. Talán egy másik számrendszerre, vagy egy egészen más számítási környezetre. Ez vitte őt el ELA munkájához.

ELA kimutatta, hogy ha felméreteznénk egy sejtet, akkor a legutolsó dolog, ami eszünkbe jut, az a takarékosság. Mi lehet az oka, hogy mérnöki megközelítéssel a sejtek hatékonysága ilyen rossz? Először elvetette azt, hogy ez rossz. Valamire ez jó volt. Hamar rájött arra, hogy az egyéni sejtek fajlagos fogyasztását felülmúlta az a munka, amit a sejtek közössége végzett. Az egész több, mint a részek összege. Matematikailag ez egy exponenciális függvény, ahol a részek a kitevőben összegződnek. Az élet ezért mindig növekedéssel jár, egészen egyszerűen nem tud állandó maradni, fejlődik, evolvál, és kibontakozik. Ráadásul gyorsulva növekszik. ELA felismerte az élet ismétlődő mintáit, és azt, hogy az élet alapelvei és a gondolkodás lényege ugyanaz. Az élet egy spontán, előtörő sajáttulajdonsága a biomolekulák alkotta szervezeteknek. A gondolkodás képessége pedig az agy szerkezetéből előtörő sajáttulajdonsága az agynak.

Panavak szerette ELA elméletét, és tudta, hogy valami alapvető hiányzik a technológiából. A technológia alkotta tárgyak kikapcsolhatók, majd bekapcsolhatók. Ez nem létezik a valóságban. A mérnökök túlságosan is sok áldozatot hoznak azért, hogy egy elavult képességet, a ki-bekapcsolhatóságot, az újraindítást megtartsák a legmodernebb eszközöknél. Ez lefordítva a statikus tárolást jelenti. Ilyen nem létezik az élő rendszerekben. Ott az emlékezetet a folyamatok és azok változatai őrzik. Ha egy élő rendszer folyamata leáll, akkor már nincs, ami újra indítsa. Ugyanakkor megvan az élőrendszerek azon csodálatos tulajdonsága, hogy amíg él, addig képesek önmagukat lemásolni bizonyos feltételek teljesülése mellett. Biológiában ez biztosítja az emberi elme által hőn vágyott örök életet. A folyamatokban tárolt információk fennmaradnak.

Ugyanígy működik az agy ELA szerint. Folyamatok vannak benne, és ezek perturbációi, zavarai, amit a környezet okoz az érzékszervek által, őrzik az emlékeket. Egy újszülött agyának szerkezetét, huzalozását alapvetően a genetika határozza meg. Az anyaméhben elindulnak a neuronok tüzelései, és mire  megszületnek, az agyukban hosszú íveken a szinte zavaratlan folyamatok tűztáncot járnak. A tánc intenzitása, jellege, ritmusa van összefüggésben az említett genetikával. Az össztűztáncot először a tüdő és az emésztőszervek jelei perturbálják. Később az agy fiatalkori növekedése fontos feltétele az intelligencia kialakulásának. A kezdeti minták az szervvel együtt nőnek, és az újabb tanulás alapjaivá válnak. Ezzel kialakul az egyéni koreográfia, a személyiség, amit később a tanulás során megszerzett tudás cizellál tovább.

Panavak felismerte, hogy „tűztáncok” ezen folyamatait kell reprodukálnia a nyomtatott áramköreivel. Ám ez akkora energiafogyasztást jelentett, hogy szinte az elején lehetetlenné tette a kivitelezést. Kissé vonakodva ugyan, de a figyelme az agytól a növények kémia gondolkodása felé terelődött. Ez viszont nem volt olyan kézenfekvő, mint az emberi agy, amelyről voltaképpen a neurális hálózatokat mintázták. Elakadt. Elához fordult.

„Ha hiszünk abban, hogy a dolgok alapvetően ismétlődnek, akkor fel kell tennünk, hogy az agy gondolkozó képessége jelen van máshol is az élővilág folyamatai között. Sőt akár többször is különböző léptékben. A kozmikus léptéket talán a Napnál kell keresni. De az még kevésbé felfogható, mint az agy. A mini világban pedig nem járunk messze a valóságtól, ha a sejtmag és a DNS működésénél kezdjük a kutakodásainkat.” (ELA)

A növények a legegyszerűbb biológiai Turing gépek: egy bizonyos műveletsorozatot ismételnek, de azt a lehető legszélsőségesebb körülmények között képesek megvalósítani. De mindig egy irányban! A növények nem látnak ugyan, de kellően elég nekik, ha őket látják. A fényt elemeiben látják, ha lehet ilyet mondani, mert érzékelik annak spektrumát. A növények képesek védekezni, alkalmazkodni, amely voltaképpen a tanulás. A tanulás pedig az intelligencia legfőbb ismérve. A növények képesek érzékelni a környezetet, de a gépi kódi reprezentáció teljesen megfelel a céljuknak. A gépi kód a biológiában a kémia. Az élet építőkövei a biomolekulák, a technológiájáé az integrált áramkörök. ELA világított rá, hogy a közös kiindulópont lehet, hogy mindkettő esetén a geometria és a frekvencia korrelál a funkcióval. Panavak céljául tűzte ki, hogy megalkotja a növényekről mintázott mesterséges intelligenciát, és az első kérdés, amit feltett magának: létezik-e önszerveződő integrált áramkör?

Munkásságának eredményeként megalkotta a Spirált. Egy monumentális számítógép, amely a társadalom rendjéért felelős. A felelős gondolkodás jelentős részét ily módon az embernek sikerült „beszállítóra” bíznia. A Spirál önszerveződése még kezdetleges: karbantartók és programozók százai biztosítják a Spirál plaszticitását, növekedését, és immunrendszerét, akik kizárólag a Spirál saját utasításait követik. A legfőbb programozó a korábbi miniszterelnök szerepét tölti be. A Spirál összehívhatja a kongresszust, online szavazást írhat ki, övé az elnöki szerep. Minden sisak az ő alattvalója, ezért leginkább a Király kifejezés áll közel hozzá. A Spirál kernelje a Konfucianizmus 2.0.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudositasajovobol.blog.hu/api/trackback/id/tr9812054459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása