Tudósítás a jövőből

Anno 2061 - A legrégebbi bejegyzés is aktuális.

Panavak: A helyes gondolkodásról

- A gondolatnak ereje van! Használd!

Ma már nem elég hinni a csodákban és elfogadni azok létezését, hanem képesnek kell lennünk a hitet igazi tudássá alakítani (konvertálni). Információk, adatok, beszámolók sokaságát a hit segítségével rendszerezni kell tudnunk. Azért hogy képesek legyünk erre, meg kell változtatni a gondolkodásunkat. Ahhoz, hogy megváltoztassuk a gondolkodásunkat, először el kell sajátítunk a mellérendelő szemléletmódot.

Folytatjuk Panavak esszéjének közlését: (1. rész itt)

"Azt mondtuk, hogy világ fejlődik, mégis állandó. Mit jelent ez?

 

Koch görbe. Egyik legismertebb fraktál.

 

Ismerjük az önhasonlóság fogalmát, vagy nemzetközi, nevén a fraktál tulajdonságot?

Az legegyszerűbb önhasonló formák (fraktál) a spirál vagy az ábrán látható Koch görbe. Az algebrában ilyen a Fibonacci számsor. Önhasonlóságot mutat az aranymetszés, és annak arányszáma a Φ (fí).

Fejlődik, de mégis állandó azt jelenti, hogy folyton fejlődik, ám a folyamat lépései - bármennyire összetettek is – állandóak, tehát ismétlődnek.

A Fibonacci számsornál egy szám mindig az előző kettő szám összege:
0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, stb.

A fejlődés jól megfigyelhető, ám a művelet állandó:

Az aranymetszés: a kicsi úgy aránylik a nagyhoz, mint a nagy az egészhez.


 

 

A helyes gondolkozó soha nem veszíti el kapcsolatát a változó, ám mégis állandó világgal, míg a helytelenül elmélkedő igen. Két típusa van a helytelen gondolkozónak:

Vannak, akik mindenben csak a fejlődést vizsgálják, és ezáltal elvesznek a részletekben. Változó számokat, vagy egymásba átalakuló formákat látnak; kutatnak, de pontról pontra haladva nem látják át a teljes utat. Ők azok, akik a műveletet kutatják. Világképükben szükség van a lineáris idő fogalmára. Ők a Nagy Titkot mindenáron meg akarják fejteni, mindent ok-okozati tengelyekkel magyaráznak. (A newtoni, egyszóval nyugati világszemlélet.)

Nyugati és keleti megvilágosodás.

 

Ugyanakkor vannak, akik ráéreznek az állandóságra, és nem törődnek a részletekkel, a fejlődéssel. Azt gondolják az állandóság megismerésével megtalálták a középpontot, és mindenáron ott akarnak maradni.  Elfogadják, hogy van titok, amire rá lehet hangolódni, meg lehet érezni, és köszönik nincs több kérdésük. (Lásd a Keleti filozófia, zen, tao, konfucianizmus a közép mozdulatlansága.)

Mindkettő filozófia 21. századra becsődölt! Az egyik a linearitásával letér és elveszejti, a másik a mozdulatlanságával megtagadja a Teremtés/Evolúció útját. (Elég csak összevetni Kína és Európa történelmét a 15.-20. századokban. Egyik beragadt, a másik agresszívan törtetett. Ma mindkettő közel ugyanott/ugyanoda tart, ha a plazmatévék számát nem számítjuk.)

A helyes gondolkodás a kettő ötvözete: haladás a közép-tengely körül. Nem középpont körül, és nem tengely mentén!!!

Kölcsönvett szavakkal megfogalmazva: A helyes gondolkodó ismeri az időtlen idő és a határtalan tér fogalmát, ő nem törekszik a titok megfejtésére, hanem a megfoghatatlanságot, a megfejhetetlenséget bizonyítja.

Bár elsőre ellentmondásosnak hangzik, de a mélyebb értelmét megértve világosan látszik a metodika helyessége. A megfoghatatlanság bizonyításával ugyanis a tudomány elkerüli, hogy délibábokat kergessen. Hisz ha képesek vagyunk maradéktalanul bebizonyítani, hogy valamit nem lehet jelenlegi tudásunk szerint megmagyarázni (keleti üzemmód), akkor azzal egyrészt egzakt módon körülírtuk a problámát, másrészt viszont kijelöltük a kutatások következő lépésének irányát (nyugati üzemmód). A helyes irányba való lépéssel aztán az előző bizonyítás érvényét veszti, és helyébe új fog születni, ami megint egy újabb lépéshez mutat utat. Így biztosítható, hogy a tudomány a helyes irányba halad, és a társadalom jó úton van a felnőtté váláshoz.

Vegyük észre ennek a metodikának a fraktálos jellegét. A megismerés útján való folyamatos haladást biztosítja állandó műveletek ismétlésével: bizonyít, iránytmutat, lép.

Sejtettek valamit? Koru tetoválás egy ma-uri harcoson, és az aranyspirál.
Koru a teremtés szimbóluma. KR, az első szavak egyik lehet, lásd a nyelv erdete.
 

Helyes gondolkodó, csúnyán mondva a fraktálos gondolkodó, képes észrevenni/megsejteni az összefüggéseket látszólag különböző jelenségek között, és ha elsőre nem is tudja megmagyarázni annak okát, elfogadja létezésüket. Erőfeszítéseit ezen összefüggések megvilágítására használja. Sajnos a 20. és a 21. század elején a kutatók erőfeszítéseit elsősorban nem ezen meglátások, hanem katonai vagy gazdasági hasznosíthatóság irányította."

Folytatódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudositasajovobol.blog.hu/api/trackback/id/tr541793452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása