Tudósítás a jövőből

Anno 2061 - A legrégebbi bejegyzés is aktuális.

A Sisak - újratöltve

Déja-vu

2052-ben már nem lehet látni az emberek arcát. Mindenki viseli a sisakot. Nem bukósisakot, hanem egy csúcstechnológiával felszerelt elektronikus sisakot.

A dolog úgy kezdődött, hogy az emberek szerettek mindenféle dolgokat magukra, és azon belül is a fejükre aggatni. Talán ez önöknek is ismerős. Napszemüveg, bluetooth mobil szett a fülre, mp3 lejátszó. Majd jött 3D szemüveg, mini távcsövek, éjjellátók, stb. Végül már csak egy nagyszerű ötlet hiányzott: mindent egy készülékben egyesíteni. Így született a Sisak. Egy görög cég jött ki először az első termékkel: ELETRIC GADGETS ORGANIZER. Felhúzod a fejedre, és minden ott van, ami kell. Tévé, mobiltelefon, napszemüveg, éjjellátó, mp3 lejátszó, mp4 lejátszó, FM rádió. Folyamatos internet kapcsolat.

sisak_mikrokozmosz.jpg

Eleinte divateszköz lett belőle, de pár év múlva vesztett a fényéből, az emberek kezdtek ráunni. Valahogy ráeszméltek, kényelmetlen és kicsit ormótlan volt . Ekkor hozták ki a sisakot, ami már képes volt figyelni az egészségedre. Folyamatos vérnyomásmérés, írisz diagnosztika, sőt volt, amelyik vérképet is figyelt. Újból divat lett a sisak, sőt már doktorok is ezt ajánlották.

Az emberek már ebben vezettek autót. No, nem azért mert féltek, hogy összetörik a fejüket, hanem mert a sisak vette át a műszerfal szerepét. A sisak monitorán látszódott minden információ, amit kódolt rádióhullámokon sugárzott az autó. Az autók így valóban ellophatatlanná váltak, hisz csak a tulajdonos sisakja volt képes dekódolni a jeleket. Persze az autózás már nem akkora divat, mint az önök korában.

A piacra kerültek extrém túlélő sisakok. Ezek a fentieken kívül tápláltak a viselőjét. Külön megrendelhető patronokból adagolta a napi fehérje, szénhidrát és zsír adagot. Először csak pár ízben lehetett beszerezni, aztán már több íz lett a piacon, mint amit az emberiség valaha is kóstolt. Kitalálták a mű ízeket. Ezeknek a legkülönfélébb neveket adtak: Mona Lisa csókja íz, Utolsó vacsora íze, stb. A túlélő sisakokkal pár hónapig el lehetett lenni, csak a folyadékról kellett gondoskodni. A fiatalok odáig voltak. Mára már a legtöbben így táplálkoznak. Tubusos csirke tubusos krumplival.

Az emberek később választhattak, hogy a sisakban hordják a személyes adataikat, és ezt megosztják a hatóságokkal. Az államvezetés ezt azzal ösztönözte, hogy aki így tesz, annak olcsóbbá tették a egészségügyi ellátást. Az életbiztosítás is kevesebbe került azoknak, akik feltelepítették a ADATAIM modult. Pár év múlva aztán egy kormányrendelet kötelezővé tette ezt a modult.

Ennek az lett az eredménye, hogy gyakorlatilag a sisak is kötelezővé vált. Bár ez nem volt leírva sehol, de a ATADAIM modul csak a SISAKon futott. Mindenki hordta a sisakot, már nem lehetett látni az emberek szemeit. Új közmondás született: amilyen a sisakod, olyan vagy te. A sisakod az egód. Véletlen egybeesés, vagy szándékos véletlen, hogy a piacvezető görög sisakgyártó rövidítése: E. G. O. Írd le görögül.

Ekkor kaptam meg én is az első államilag támogatott sisakot. Eleinte tartottam tőle, de hamar megszoktam. Sokat motoroztam, hozzá voltam szokva, hogy van valami a fejemen. Olyan volt, mintha egy monitort a fejemre húztak volna. A monitor kikapcsolása esetén, meg olyan, mintha napszemüveg lenne rajtam. Persze ennél azért sokkal több.

GPS, személyi számítógépek és játék konzolok mind beépültek a sisakba. Volt aki még hordott magánál billentyűzetet, de aztán ahogy az újabb generáció felnevelkedett, elterjedt az agyhullámokkal való adat bevitel. Mielőtt valaki nagyon bonyolult dologra gondol, itt csak annyi történik, hogy az emberek megtanulták az agyuk különböző pontjait aktiválni majd deaktiválni, amit a sisak jelvevői érzékelni képesek. Ezeken az agypontokon keresztül bináris módon történik a bevitel. Az hogy ki mennyi és milyen agypontot tud így kontrollálni az egyénenként változik, ezért a beviteli eszköz (a sisak belső borítása) is más-más.

Ha nem is tökéletesen, és olyan formában, ahogy eleink azt elképzelték, de megvalósult a tudatos gondolatátvitel. Vagy a gépesített gondolatátvitel…

Volt egy gyenge próbálkozás, hogy a sisak köré egy vallást alakítsanak ki. Ehhez azonban szüksége lett volna arra, hogy létrehozzanak egy hiteles mesterséges intelligenciát. A legnagyobb cégek erőfeszítései ellenére mindeddig a dolog elbukott. Pedig felhasználták a google évtizedes szövegelemzéseit, az asszociatív klikkelési szokásokat, a wikipedia magyarázatait, de minden hiába. Rájöttek, hogy hiteles mesterséges intelligenciát nem tudnak létrehozni. Ami van, az csak úgy lehet hiteles, ha az ember szó szerint hozzá butul. Más szóval csak akkor lesz megvalósítható az M.I., amikor a gépek okosodási és az ember elbutulási folyamata valahol középen találkozik. Ez a pont még nem érkezett el, de a tendencia jó irányba mutat. A remény nem veszett el…

A gyerekeket jóformán másra sem tanítják 12 éves korukig, csak az agypontok fejlesztésére. (Bővebben az oktatásról itt.) 13 évesen tesznek egy vizsgát (agypont használat), és az eredménytől függően mindenki kap egy sisakot, amivel részt vesznek az un. felnőtté avatási ceremónián. Akik mesteri szintre fejlesztették az agypontok használatát (értsd: sok pont párhuzamos használata, gyors frekvenciával) azok szélessávú bevitelt tudnak létesíteni a sisakkal. Szép jövő és karrier vár rájuk. A gyengébben szereplők keskenyebb sávon élik az életüket. Vannak tisztségek, munkakörök, amikhez bizonyos sávszélesség elengedetlen. Így szép lassan visszaszivárgott a társadalomba a kasztrendszer. Ezidáig az 1024 bites sávszélesség a csúcs, ami azt jelenti, hogy az illető egyszerre 1024 ponton tud kommunikálni a sisakkal (az agypontok is bináris bevitelre képesek. 0 vagy 1, agypont aktív vagy nem).

Az emberek 99%-a boldognak mondja magát. Van munkájuk, dolgoznak. Rengeteg a rendszerkarbantartó és felügyelő, sok a rendőr. Ezen kívül sokan dolgoznak bányákban. Vizet bányásznak. A mezőgazdaság és az állattenyésztés gépesítést teljesen visszafejlesztették. Erre azért volt szükség, mert minden más annyira elgépesedett, hogy kénytelenek voltak az államok visszaküldeni az embereket a földekre, hogy ne legyen sok naplopó munkanélküli. Márpedig inkább a krumpli termesztést bízták emberre, mint a sisak egyik moduljának összeszerelését.

Természetesen az így előállított élelmiszerek csak a tehetősek számára megfizethető. A legnagyobb mezőgazdasági termény mindemellett a takarmány az állatok etetésére. Az emberek nagy része szintetikusan előállított ételt eszik egy kis boldogság hormonnal fűszerezve.

Pár éve volt egy nagyon súlyos influenzajárvány. A vírus levegőn keresztül terjedt, és sokan meghaltak. Ezért egy éve kötelezővé tették a levegőszűrős sisakot. Ez kiszűri a kórokozókat. Vannak olyan luxus sisakok, amelyekhez légzőkészülék is csatlakoztatható. Ezekhez a legkülönbözőbb illatú/szagú levegőpatronokat lehet megvásárolni. Éden illattól kezdve alpesi hegyi levegő, XX. századi tavasz. Persze az aromagyártók versengése itt is behozta a műillatokat: da Vinci műhelyének illata, Mózes verejtéke, stb.

Vannak bűnözők és büntetések. A legsúlyosabb büntetés, ha „lefejezik” a bűnöst. Ez alatt azt kell érteni, hogy elveszik a sisakját a benne tárolt összes információval együtt. Vannak, akiknek az egész életük a sisakban van. A sisakban van egy modul, egy speciális memória, amit leginkább a repülőgépek fekete dobozához lehetne hasonlítani. Ha ezt törlik, akkor kvázi a személyt törölik. Nyomnak egy resetet! Íme a modernkori reinkarnáció.

Az elfogott bűnözők sisakjában, az ítélettől függően, aktiválódik az un. Árnyék modul, ami effektíve börtönné változtatja a sisakot a kiszabott időre. Mivel ez a modul minden sisakban ott van, és jogerős ítélettel távolról is aktiválható, rettentően nagy a bűn visszatartó ereje.

Az Árnyék modul letiltja a sisakon keresztüli érintkezést az emberekkel. Természetesen fizikai érintkezés lehetséges, de a modul szabályozza a fülhallgatót is, ahol bármikor megszólalhat valami huszadik századi rock szám (a nevelő tiszt ízlésétől függően). Az árnyék modul korlátozza az online pénztárcához való hozzáférést, csak bizonyos termékeket enged megvenni, így megvalósul a börtön koszt. (A boltokban már nincsenek kint árak, hanem a sisakban megjelenik annak a terméknek az ára, amire ránéztél. Itt jegyezném meg, hogy nem valósult meg az teljes online értékesítés álma. ) Persze a sisakot továbbra is le lehetett venni, de a közhiedelemben ez felért egy halálos ítélettel a levegőben lakozó kórokozók miatt. Szóval lehetett választani: Árnyék modul vagy halál.

Összesen három sisakgyártó létezik. A legnagyobb a már említett görög cég. A két kisebb a szélessávú sisakok piacára specializálódott. Rengeteg a szoftverkészítő cég, és szinte naponta jönnek ki újabb és újabb őrültségek.

Suttogják, hogy vannak lázadók, akik levették a sisakot vagy fel sem vették. Őket üldözik a droidok. Egyelőre azonban még annyira szétszóródva élnek, hogy nem jelentenek veszélyt a Sisakos világra. A média agyonhallgatja a témát. Sokan csak legendának gondolják őket, hiszen hogy maradhatnának életben ennyi vírus között. Tudósításaimban szeretnék ennek is utána járni.

Az első jelentkezésemben ennyi fért bele. Terveim szerint hetente kétszer jelentkezek. Szeretnék minél átfogóbb és részletesebb képet festeni a világról, amiben én élek, és ami önökre vár. Terveim szerint, következő alkalommal az iskolákról lesz szó. A 13 éves korban tartott sisakviselési vizsgáról, a beavatási ceremóniáról.

Eredeti bejegyzés 2009-ből: A Sisak

A bejegyzés trackback címe:

https://tudositasajovobol.blog.hu/api/trackback/id/tr6716195118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása