Tudósítás a jövőből

Anno 2061 - A legrégebbi bejegyzés is aktuális.

Az agy alapállapota

- Nem kívánt érzés fájdalom.

Mire való az emberi agy? Mire szelektálódott, mivel lett különb a többi emlős agyánál? Arra való, hogy gondokba merülve, azokkal küszködve, gondoljunk (nyelvújítás óta gondolkodjunk)? Hasonlóan (szóképzés szerint), mint gyom-olni? Vagy patko-olni? Figy-elni? Vagy ez csak egy újkori szokás? Van-e különbség a keleti ember agya és a nyugati ember agya között? A gondokkal való foglalkozás, avagy a gondolkozás kizárólag az ember privilégiuma. Pokol ez vagy mennyország?

Tagadhatatlan, hogy agyunk összetett probléma megoldó képessége tette az embert azzá, ami ma az ember. De azon problémák, melyek az agyunkat hosszú évezredek alatt alakították egészen más jellegűek voltak, mint az újkori ember problémái. Ma gondjaink legjavát nem a vad természet, hanem a saját, emberi társadalmunk okozzák. Miután az ember legyőzte természetet, a társadalmon belül indult meg a harc a túlélésért, és ehhez már egészen más képességek kellettek. Az antipszichoktikumok és antidepresszánsok használatának terjedése néma bizonyítékai a újkori csata elvesztésének. Az alkohol, kábítószer és dohány pedig hangos bizonyítékai. Vagy ezek csak a túlélést segítő újabb eszközök?

Társadalmi problémák jó része verbális problémák. Megoldásaik verbálisak. Társadalmunk is verbálisan van meghatározva: törvényekkel. Szaglás, látás, hallás csak annyiban segíti a túlélést, mennyiben az a verbális képességeket segíti. A verbális gondolkodás, kész mondatok kirakója (bal agyféltekés mód). Szép tünete, hogy azok a mesterségek, ahol erre kiemelten szükség van, ma a legmenőbbek: ügyvéd, bankár, marketing, média és politika. Másik tünete, hogy hagyományosan nem verbális jellegű hivatások is verbálissá válnak. Háziorvosaink receptet írogatnak, pásztoraink csupán prédikálnak, az autószerelő magyaráz és lehetne folytatni.
Ha a verbalitás újkori jellege az agynak, akkor mi lehet agyunk alapállapota, amire az evolúció szabta? A válasz benne van az anatómiában. Az agy egy rendkívül érzékeny érzékszerv, és érezni valamit, azt jelenti elérni addig. Agyunk a hatótávolságát növelte azzal, hogy mélyen messzebbre hatolt, mint azt a szaglás, a látás vagy a hallás engedte volna. Ez utóbbi szerveink nem is tartoznak a legérzékenyebbek közé az állatvilágban. Mindegyikben akad messze jobb nálunk: sasok szemei, macskák hallása, kutyák szaglása. A szelekció engedte ezt az elcsökevényesedést, mert talált más módszert, hogy az ember messzire érjen (érezzen). A hatodik érzék, amiről oly sok legenda, de eleddig kevés tudományos tény született, képes körbe érni a Földet. Képes érezni a napkitöréseket, az időjárást. Sajnálatos, hogy legtöbbnél ez fejfájás formájában jelenik meg. És fájdalom a nem kívánt érzés!

Miután a sisakkal sikerült szóra bírni az autistákat, sokan közülük elmondták, hogy képesek dekódolni a rádióadást vagy akár a TV adást is, ami tisztán pavlovi reflex. Kiskorukban egyszerre érzékelték a rádiójeleket és a dekódolt adást. Tudat alatt összekötődött a modulált frekvencia jel a feldolgozott jellel, és megtanulták dekódolni a jeleket (hasonlóan az olvasás elsajátításához.). Amire néhány tranzisztor képes, ne lenne képes a több milliárd szinapszisból álló neuronhálózata megfelelő bekötéssel? Az autistáknak az agyuk másképpen fejlődött, kialakult a megfelelő bekötés, és agyuk fokozatosan túlterhelődött a meg nem szűnő adások hatására. Voltak szerencsétlenebbek, akiknek már az 50/60 Hz elviselhetetlen volt. Ám a sisak jótékony, (elektromosan) árnyékoló hatása felszabadította őket ettől a nem kívánt érzéstől. Azóta kutatják az agy radar képességeit.

Ám ez meg nem minden. Agyunk szenzorai nem csak a külvilágot képesek letapogatni, hanem saját magát is, így hozva létre memóriát és önreflexiót. A mindinkább gondokba vesző ember maga is folyamatosan adta a jelet, és érzékeny agyát eltompította folyamatos belső adás. Mára már elfelejtette, hogy régen képes volt látni a napkitöréseket. Vagy hallani. Vagy szagolni. Érezni. Egyre megy, agyba megy.

Azok a szektás sisakosok, akik a fúziós vallást követték, és a gondolkodást a sisakba, avagy sziliokonba száműzték, az örök révület világában rendkívüli képességekre tettek szert.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudositasajovobol.blog.hu/api/trackback/id/tr257343254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása