Tudósítás a jövőből

Anno 2061 - A legrégebbi bejegyzés is aktuális.

Aranysisak, emberdzsungel

- A fejlődés nem jelenti azt, hogy lecseréljük a régit az újjal, hanem hogy a jól bevált régi mellé tesszük az újat.

Egy új faj nő ki az emberdzsungelből. Az ember tovább halad. A technomajom felmászik az antennára, füle elsatnyul, mindent HD felbontásban lát, és amitől fél, azt megöli.

Az emberdzsungelben nehéz eligazodni. A kommunikáció erdő közepén sokan bent ragadtak, és nem találták a kiutat. Ahogy a csimpánzok az erdőben, úgy a techno-majom a kommunikáció-rengetegben maradt bent, és az ottani körülményekre szeresedett az élete. Csiripelnek vagy makognak, és adják-veszik a biteket. Kevesen képesek arra, hogy megtalálják a kiutat, hogy megtalálják magukban ez embert, és hordják az aranysisakot (!). Ám hogyan ismerhetnének fel valakit, akit soha nem láttak, önmagukat?

Ha ezeket a sorokat olvasod, és nem érted, akkor vesztes vagy. Elvesztettél valamit. Elvesztetted magadat. Ősöd Homo sapiens volt, te már Homo civilis vagy. Rousseau-ra hajazva mondhatni, a jó polgár legyőzte benned az igaz embert.

Az agy egyrészt arra való, hogy a beszéd által közölt tudást lefordítsa a test/szellem nyelvére, közvetlenül a neuronok nyelvére. Másrészben pedig arra, hogy tapasztalás útján újabb tudást szerkesszen.  A Homo civilis beszédközpontja túlfejlődött, elburjánzott. A szavak már nem tapasztalattal rezegnek össze, hanem önmagukkal. Ez szülte meg az elvont gondolkodást és az elvont nyelveket. Az elvont gondolkodó képes arról beszélni, ami nem tapasztalható, ezért intuíció barátnak tűnik, ám bizonyos fokon túl elveszíti kapcsolatát a valósággal (lásd Tükörvilág).

A tudat egy szerv, amit jelenleg nem tudunk szemléltetni, de ma már messze nem olyan elvont, mint ami Descartes korában volt. „Gondolkozom, tehát vagyok” – a tudat először meghallotta saját hangját, visszhang. „Kollektív tudattalan” – Jung meghallja a forrást. Ha a gyomor az ételt emészti, a tudat az ismeretet. Minden szervnek vannak betegségei. A májnak, az agynak, beleknek és a számítógépnek vannak vírusai, így a tudatnak is. Rengeteg kártékony tudat vírus van, melyek közül néhány járványszerűen terjed: ego, hatalom, tőkefelhalmozás, röviden: önzelem.

A tudat védekező szerve az józan paraszti ész.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudositasajovobol.blog.hu/api/trackback/id/tr182585551

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lackfi János - ARANY 2011.01.18. 20:54:28

SZÍNEKA francba, azt a hógolyót már nem kellett volna eldobni, nem is hógolyó, inkább jégtömb volt, az olvadt hó fagyott össze öklömnyi, koszos gumóvá, valami csörömpölt odalenn, na, most nyomás, mert a kocsi csikorogva fékez, kiugrik belőle egy alak, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.01.15. 22:57:52

önzelem... már szinte szépen hangzik, de igen kifejezően is, hisz annyira szereti magát... talán mert "azt" mindig megkapja, ha mást nem is. Állandó önkielégítés :)?
Mondd csak, mennyien olvasnak? Nagyon kíváncsi vagyok rá... mostanában rengeteg jóembert találok, csak azt nem tudom, hogy ezek a tartalmak eljutnak-e egyáltalán a címzettekhez, és ha igen, akkor mennyien vagyunk? Szeretném tudni! Nagyon kéne ugyanis a támogatás minden józan parasztnak (földet művelőnek), hogy ne higgye azt - már lejárt az ideje.

Krédó 2011.01.17. 17:54:43

@térfél:
Szia!
Változó. Van, amikor többen, van amikor kevesebben. Igazából nem számít. Az irományok még 40-ig aktuálisak maradnak... :)

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.01.18. 22:29:35

jaj! bírom az optimizmusodat :) - de miért 40-ig? akkor mi lesz? Tért hódít a neurálisNET? és agyból sugárzod tovább... vagy addigra kinyírjuk egymást, és már tökmindegy hanyan próbáltak időben szólni? Igazából tényleg nem számít semmi... de ezt a kis időt... és a gyerekemét, és a szerelméét és az unokámét... ha majd lesz, és úgy általában... nem lehetne jobbá tenni? Mi a fene akadályoz bennünket, hülye embereket? ... ha nem a saját elménk... ááááááá!
süti beállítások módosítása