Tudósítás a jövőből

Anno 2061 - A legrégebbi bejegyzés is aktuális.

Az információ megmaradás elmélete és következményei

- Ha eszünk egy csavarhúzó, akkor legtöbben azt kalapácsnak használják.

Mi az információ megmaradás? Egyszerűen elmagyarázva azt jelenti, hogy információ a megfigyelőtől függetlenül létezik, azaz információ nem akkor keletkezik, amikor észrevesszük. A megfigyelt vagy felfogott információ létezik, és úgy hívjuk ismeret vagy hír. Jelenkori információelmélet ez útóbiakkal foglalkozik, és egy valószínűségi eloszlás várható értékével definiálja. (Vagyis a Shannon-féle információ elmélet a felfogott – átvitt – információval foglalkozik, ami az információ csere, vagy a kommunikáció mértéke.)

Annak érdekében, hogy a szavak jelentéséből fakadó félreértéseknek elejét vegyük, vezessünk be egy új fogalmat a megfigyelőtől független információra. Ebben kedves anyanyelvünk segítségünkre van: legyen ez a fogalom egy régi fogalom, az isme. Hisz a megszerzett isme maga az ismeret. Természetesen az isme mértéke függ a mérési módszertől és egységtől, és ebben hasonlít az anyaghoz és az energiához. Miután megmaradási törvények igazak a természet alapmennyiségeire, igaznak kell lennie az ismére is. Ami tehát így szólna: az isme (információ) nem vész el csak átalakul, és isme nem keletkezhet a semmiből. Még egyszerűbben: isme volt van és marad változatlanul. Az ismeret változik -  reményeink szerin bővül.

Vizsgáljuk az ember egyik szerve, a tudat által manapság felhalmozott ismereteket (ami még nem tudás!). Nehéz gondolat következik. Abból, hogy isme nem keletkezik a semmiből, az következik, hogy az ember által valaha is megismerhető információ már létezik, és feltehetőleg belénk van kódolva és annak minden egyes töredéke ismeret formájában jelen van a 6,8 milliárd ember között. Vagy legalábbis közel vagyunk ahhoz, hogy így legyen a több szem többet lát bölcselet alapján.

Ebből aztán az következik, hogy a fejünkben kavargó, tudatosuló gondolatok nem újonnan születő gondolatok, hanem ezen ismék (információk) utazása, kölcsönhatása a 6,8 milliárd ember és még ki tudja mennyi más élőlény között. A kommunikáció tehát nem csak beszéd, hanem az is, amit gondolatnak hiszünk (vélünk). Filozófiában úgy hivatkoznak rá, hogy a kozmikus tudás (nálunk ismeret). A freudi szuperego nem más, mint rajtunk kívül mindenki más, de talán azt is mondhatjuk, hogy velünk együtt mindenki.

Mindezeknek több következménye van: 1, nincs új a nap alatt. 2, a „világ” bennünk van. 3, a népirtások súlyos következménnyel lehetnek az ember által adott pillanatban fogható, elérhető ismék mennyiségére. Minél több emberben tudatosul információ (lesz az isméből ismeret), annál nagyobb lesz a kollektív emberi ismeret.

 
Hogy csinálják, hogy nem ütköznek?

Agyunk tehát egy jelfogó, adó-vevő és nem valami más, mondjuk bio-számítógép vagy Turing-gép. Az a képességünk, hogy tudattal bírunk arra való, hogy a megszerzett ismeretet rendszerezzük, vagyis tudássá szerkesszük, és tovább adjuk. Ha létezik szabad akarat, akkor az erre van, és ha ezt megtettük…

(Kérdés: mik azok az ismék, amik álom formájában jutnak el hozzánk?)

A bejegyzés trackback címe:

https://tudositasajovobol.blog.hu/api/trackback/id/tr572509376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.12.13. 20:24:48

Ha jól értelek, ismének nevezhetem a létezőt (és tőlünk függetlent)és ismeretnek azt, amit ebből személy szerint képes vagyok megérteni, megismerni és hozzáteszem: megfelelőképpen értelmezni,azaz az ismének megfelelően kezelni és beépíteni a saját tudatom rendszerébe. (?)Csakhogy! Mivel nem vagyunk összekapcsolva (a külön álló agyi rendszereink) ezért a saját információinkat és másokét is közölni kell tudni - azaz kommunikáció révén cserélni. És itt érzem én a nagy bibit: mert egyre kevésbé vagyunk képesek azt felfogni, amit üzenni szándékoztak nekünk, felénk... és egyre kisebb hatékonysággal vagyunk képesek átadni másoknak a saját kútfőnkben meglévő ismereteinket. Azaz, baromi rossz a kommunikációs csatornánk, amit használunk. Ez érvényes a megismerési folyamatainkra, az ismeretátadás és átvétel, vagyis a tanítás-tanítás folyamataira is. Miközben! Hatalmas ismeretekkel bír az emberiség összességében - egyre kevesebb befogadására képes az egyes egyén. Lassan... egyáltalán nem értjük meg egymást, mert mindenkinek csak saját kis világa épül fel az elméjében nagyon nagyon szelektált ismeretekkel a létező ismék közül. Ez a legújabb kor Bábele - szerintem.
Méghozzá ezért: (ezt ma írtam) admin.freeblog.hu/edit/cstrtk/entries/editor#id=5605879

És hogy mi a helyzet az álmokkal? Szerintem, azok feldolgozatlan ismeretek, érzékletek, észleletek halmaza, amelyek véletlenszerű összefüggésekben jelennek meg a tudatunkban. Az lehet az agyi káosz, ami összeköti a vezetékek kusza járataiban rekedt ismeret és isme foszlányokat :).Talán igen: az isme is itt jelenhet meg a saját szerkentyűnkben - de erre nem vennék mérget :).

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.12.13. 20:59:04

francba! megint elrontottam ez a link: cstrtk.freeblog.hu/archives/2010/12/13/Az_orszag_erzelmi_szintje/ - a jó. Töröld már a másikat, ha tudod léci!

Krédó 2010.12.15. 15:59:24

@térfél: Teljesen igazad van, ám két dolgot szétválasztanék: tudat nem egyenlő az aggyal, és ami szétválaszt, az a tudat. A kommunikációs inkompetencia a tudatban van jelen. Ahogy te is írtad, már Bábelben feljegyezték. Volt is egy korábbi bejegyzés, ami érintette ezt a témát: tudositasajovobol.blog.hu/2009/12/10/nyelv_avagy_a_babiloni_kiigazitas
süti beállítások módosítása