Tudósítás a jövőből

Anno 2061 - A legrégebbi bejegyzés is aktuális.

Almamag és a teljes holdfogyatkozás

-Ami ma tudomány, az holnap vallás, és ami holnap tudomány, az ma eretnekség.

Idézet Panavaktól kettő megjegyzéssel:
 
„Az modern ember szemléletmódja az állandót veszi alapnak, és minden változást ahhoz mér és okozatként olvas. Ám egy folyamat nem azért megy végbe, mert oka van neki, hanem a folyamat van, és az okokat mi „elemezzük” oda.* A valóságban semmi sem állandó, még a változás sem. A gondolataink nem állandóak, fluktuálnak, változnak. Ki tudja megállítani a gondolatait?** A valóság nem füzére állandó állapotoknak, még ha nyelvünk és tudományunk meg is engedi, hogy azzá redukáljuk. A valóság a változás maga. Valóság a válóság! Egy folyó akkor válóságos, ha folyik. A valóság folyamatok szövedéke, és ez kiválóan rímel olyan régi kifejezésre, mint az Élet Fonala. Az állandó helyesen mondva: vár(akoz)ó. Mert aki áll, az vár. És aki vár, az erőt gyűjt/tart, hisz a várban erő van. Potent, azaz erőd. Vagy ha nem vár, akkor elmú/ált, tehát holt. Tudósabban életének egy aspektusa felbomlik, az élete veszít egy szerveződési szintet (structural coupling).
 
A változás-folyamok zajlanak, és zajlani akarnak, mert semmi sincs egyensúlyban. Jelenlegi ismereteink alapján sem tudunk más egyensúlyi állapotot leírni, mint a Nagy Bumm előtti szingularitást, ám az már nem valóság, hisz elmált. A folyamatok önzőek, mint Dawkins’ génjei. Az erősebb elmulasztja vagy akadályozza a másikat. Megakadt folyamat vár, de várakozás közben is változik, hisz erőt gyűjt. A kémia dinamikus egyensúlya ilyen. Ilyenek a társadalmi folyamatok."
 
Mindezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a világ legnehezebben értelmezhető könyvét (Változások Könyve) a Biológiai Felvilágosodás során értettük meg igazán.
 
*Ez az elemzés típus a lineáris (mechanikus) gondolkodásból fakad. Okokról könnyebb beszélni, mint folyamatokról.
** Nem lenne-e hát egyszerűbb a változásra hangolni gondolatainkat?

Találós kérdés: hány hasonlóság van a kettő ábrán?

A bejegyzés trackback címe:

https://tudositasajovobol.blog.hu/api/trackback/id/tr763456883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2012.06.28. 15:15:03

találós kérdés: sok hasonlóság van :)- az egység az egyik (környezetétől elhatárolódva mégis kapcsolatban vele), a másik a szerveződés, mert mindkét esetben van központi szervező és ellenőrző, valamint visszacsatoló rendszer... és van felvevő, átalakító és kiválasztó apparátus. Röviden anyagcsere :)- míg meg halnak, el nem mállanak azaz múlnak és átalakulnak mások táplálékává...és megy a nagy körforgás. Imádom, hogy végre valahol a FOLYAMAT a lényeg! De az almamag és a holdfogyatkozás...*o* - azt nem értem (hacsak nem azok is a változásra utalnak?)

Krédó 2012.06.28. 16:00:47

A holdfogyatkozás arra utal, hogy a tavaly nyári teljes holdfogyatkozás ihlette ezt az aprócska tudásmagot. Aztán a téli teljes holdfogyatkozás hatására fel is töltöttem. Az almamagot meg nem árulom el. ;)
süti beállítások módosítása