Tudósítás a jövőből

Anno 2061 - A legrégebbi bejegyzés is aktuális.

A gazdaság utolsó lufija és az igazi emberi érték

- Az ember kovásza a tudás.

A 2008-ban elindult válság sorra döntötte össze a gazdaság kártyavárát. Mindez persze nem véletlen folyamat, amolyan előremenekülés volt. Rengeteg pénz került a rendszerbe, és azt ki kellett vonni.

A gazdaság és az azt fenntartó pénz már nem volt arányban a megteremtett értékekkel, vagyis az elvégzett munkával. Hamis spekulációk eredményeként a pénz, amit egykor egymás munkájának elismerésére, kölcsönös értékelésére, megbecsülésére találtak ki, zsetonná, egyszerű játékpénzzé minősült. Amikor a pénz egyszerre a befektetés eszköze és célja, a pénz absztrakt dologgá lett. Egy elvont valami (fogalom), amiből mindenki annyit értett meg, amennyit engedtek neki. A pénz mást jelentett egy bankárnak és egy betanított munkásnak, mást egy politikusnak és mást egy pedagógusnak.

Amikor egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a pénz nem stabil, akkor az emberek új befektetési lehetőségeket kerestek. Emlékeikből előbányászták, és nosztalgikus ízzel kóstolgatták az aranyat. A napfém valaha egy megbízható fizetőeszköz volt.

Ám az aranyról kiderült, hogy nem ehető, nem tud kutat furni a sivatag kellős közepén és nem keleszti meg a kenyeret. Valaha az arany is csak arányban volt valami mással, amihez fizetőeszközként használták. Használhatták, mert ritka volt és nem hamísítható, szóval legtöbbször csak azoknak volt, akik fizetségként megkeresték. Az a bizonyos valami pedig nem volt más, mint a munka, és munka mögött mindig ott állt a tudás, vagyis képesség.

Amikor az arany lufi kipukkant, akkor kiderült, hogy az egyetlen valuta, amely nem inflálódik el, az a tudás. Ezt mindig és mindenhol elfogadják, mint érvényes fizetőeszközt.

Az ember nem születik tudással. Öröklött tudásként sok mindent emlékeinkben hordozunk ugyan(ezt hívják talán előző életnek vagy újabban metilációs mintázatnak), de ahhoz hogy ezt használhassuk, meg kell tanulni emlékezni. A liszt, só és víz keverékéből kovász nélkül soha nem lesz kenyér. Az újszülött olyan, mint egy üres vászon, festő nélkül nem lesz belőle festmény. Ezen festők pedig a tanítók, nevelők, a kép pedig maga a tudás – képesség -, legvégső soron önmagunk műve(lése). Ha lemondunk a tudásról, akkor lemondunk mindenről, ami emberré tesz.

Keresd az iskolát!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudositasajovobol.blog.hu/api/trackback/id/tr812625019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.01.31. 21:38:44

Ugye, hogy itt tartunk? Mindenről lemondanánk, ami emberi. Csak előtte a hazugsággal mérgezzük magunkat. és az egoizmussal... mi lesz itt? Én már úgy el vagyok fáradva... pedig annyi tennivaló volna! És még nincs is késő (fél tíz):). De tényleg, a kölkökkel még lehetne egy jobb világ felé menni, ahogy az őszinte beszéddel és a valós problémákkal való foglalkozással is. (és csak tökölünk marhaságokon... olyan uncsi...)

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.02.26. 18:38:30

naaa!... sok már ez a szünet az újabb poszt előtt... tessék már valami jelet adni :) - legalább egy izét, léci!

Krédó 2011.03.08. 09:01:45

Szia!
Nincsenek "híreim" a jövőből, ezért nem írok. Viszont "izé" helyett belinkelek ide egy posztot, amit nekem is ajánlottak. Az oktatásról szól, arról hogy gyökeresen meg kell változtatni az oktatást. Van benne két videó, amihez lehet magyar feliratot választani.
vonzovera.com/elkerulhetetlen-a-tanulas-forradalma/

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.03.10. 14:21:32

gondoltam, hogy ez lesz... (nincs hír a jövőből)- köszi a linket!
süti beállítások módosítása