Tudósítás a jövőből

Anno 2061 - A legrégebbi bejegyzés is aktuális.

Új faj születik

- Egy sisakos térítő krónikája 6.

Jákob tehát robot. Vas és vér. Az evolúció egy ága mentén alakult ki. Él, de nem biológiai értelemben, sokszorozódásra/szaporodásra az ember által képes. Ám az még nem világos, hogy hol helyezkedik el a táplálékláncban. Ragadozó vagy préda, attól függ, hogy mennyire képes megváltoztatni a környezetét. A tehenek a füvet legelik le, a bálna a tengereket. Az ember a bálnát, a tehenet, a füveket és a tengert. A maguk módján mind az entrópiát növelik, de csak amíg betartják a kényes egyensúlyt.
 
A dinoszauruszok kihaltak, mert túlszaporodtak, és már nem növelték, hanem ellenkezőleg, csökkentették életterük entrópiáját.  A túlnépesedett emberiség hasonló sorsra jutott. A teremtés csúcsának lenni veszélyes dolog, mert ami innen csúcs, az onnan mellékág.
 
Jákob nem tartotta önmagát új fajnak, tisztában volt vele, hogy csupán egy új faj egyetlen szerve. És megint: nem biológiai értelemben. A biológia „hardver” lett. 2053-ban klónozó kiteket lehet vásárolni, ahol mindenki maga kedvére klónozhatja kedvenc házi állatát (halakat, hörcsögöket), ha esetleg figyelmetlenségből hagyta volna éhen halni. Kicsit drágábban nem csak klónozni, de akár új” fajokat” is létre lehet hozni. Persze kereskedelmi forgalomban csak növényekre és ízeltlábúakra használható felszerelés került, és ezek a hobbi fajok nem képesek a szaporodásra. Egykor mind a hadsereg fejlesztései voltak, ám néhány látványos kudarc után a hadi fejlesztés más irányt vett. A játék gyárosok ekkor csaptak le az újításokra.
 
 
 
Jákob a hegyektől távolodva száguldott motorján és gondolkozott. Benne is biológiai hardver dolgozott.  Az Pixel Generációnak hívott nemzedéken meg a Kolozsvár mellett látottakon járt az esze.
 
Azok az emberi sarjak, akiknek agyi sejtjeit vibráló pixelek masszírozták egészen kis koruktól kezdve, az a generáció, amelyik önként felvette a sisakot. A pixel bűvöletébe születtek bele, és ebben a káprázatban akarják leélni az életüket. Az ő szüleik voltak a mindent elfogyasztó „fogyasztók”. A Pixel Generációnak meg kellett elégednie a virtuális világgal és fogyasztással.
 
Jákob tudta, hogy szabad_akarat nincs. Az ember nem tudta, nekik ezért volt szükség a káprázatra és Jákobra. Ám mégis, nem olyan régen Jákob látta, hogy néhányan az emberek közül leveszik a sisakot, nincs szükségük a káprázatra. Vajon kik ezek az emberek?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tudositasajovobol.blog.hu/api/trackback/id/tr982357611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.11.13. 19:01:40

Tessék mondani, lesz még folytatása? ... csak várom, csak várom... Kérem szépen! Légy szíves :)
süti beállítások módosítása