Tudósítás a jövőből

Anno 2061 - A legrégebbi bejegyzés is aktuális.

Az internet jövője

- A net furcsa fintora.

Az internet demokratizálódott. Megszűnt a feudális jellegű szerver-kliens felépítés, és végképp eltűntek a hűbéri viszonyokat kialakító internet szolgáltatók. Ma minden számítógép, ami leggyakoribb esetben a sisak, szerver és kliens egyszerre. A nagy teljesítményű (széles-sávú) rádiófrekvenciás internet hatására, minden sisak egy szolgáltató is egyben.

A régen Peer-to-peer nevezett rendszer képezi a mai internet alapját. Mindenkinek van egy fix címe, (a társadalomban felvett neve) ezek képezik a hálózati csomópontokat. A beavatás után, amikor a 13 éves kisember a társadalom teljes jogú tagjává lesz, a sisakkal együtt kap egy saját cyber-domain-t, amihez akkora tárhelyet rendel hozzá, ami a sisakjába belefér. Ez a legmodernebb DNS alapú memóriák esetén ijesztően nagy. Itt korlátlan számú weboldalt hozhat létre, amelyek a saját területének lesznek a bővítései (sub-domain). A középkorban ez annak felelt volna meg, hogy amikor valaki egy város polgára lesz, akkor automatikusan kap egy üres üzlethelyiséget.

A Társadalom és az internet szorosan összefonódott. A web alapja a barátok hálózata. A polgárok nem egy „backbone”-on csüngenek, mint végpontok, hanem maguk és kapcsolataik alkotják a hálót.  Ez viszont átalakította  az internetezési szokásokat.  Nincsenek kereső portálok, amik adott kulcsszóra a világ minden szögletében ugyanazt az eredményt dobják fel. Az új rendszer emberibb, és szerkezetéből adódóan személyre szabott.

Keresési feladat során ugyanúgy kulcsszavakra keresünk, mint eddig, ám nem óriás adatbázisokban, hanem a szociális hálózatunkban velünk kapcsolatban lévő emberek indexeiben (gyűjtéseikben). Amennyiben nincs megfelelő találat ezen a szinten, a keresési kérés ugrik egy szintet és saját kereső „bot”-unk tőlünk kétembernyi távolságra lévő sisakokban kutatja át az indexeket. Ezzel a módszerrel az ötödik lépésben már lefedtük az egész társadalmat. Természetesen a keresés magába foglalja a jogi személyiséggel bíró ágensek, illetve az archivált sisakok indexeit, hisz azok is a hálózat részei. Ez a keresési eljárás személyre szabott, hisz az eredmények a szociális hálózatunk függvényében kerülnek rangsorolásra. A létrejött kereső robot rövid életű, ezért is hívják őket efemereknek (tiszavirág).

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy hogyan tudja reklámozni magát egy szolgáltatást nyújtó web portál. Miután nincsenek kereső motorok, nincsen kereső optimalizálás sem. (A banner elhelyezést most nem tárgyaljuk, mert az nem változott.) Ha valaki elindít egy új web-üzletet, akkor az annyit tesz, hogy létrehoz egy önálló jogi személyiséggel rendelkező hálózati csomópontot. (A hálózat szempontjából minden sisak csomópont.) Régen a keresők optimalizálásával vagy felhasználói adatok megvásárlásával lehetett minél több látogatót behozni. Ma ez megváltozott. A rendszer az MLM hálózat elvén működik. A portál virtuális MLM ügynököket hoz létre, akik a szociális hálót az efemerekhez hasonlóan járják be. A különbség annyi, hogy ezek nem olvassák az indexeket, hanem beleírnak. A meghatározott kulcsszavakhoz hozzárendelik magukat. Ám az írást csak ott tehetik meg, ahol a sisak tulajdonosa ezt engedélyezte. Vannak, akik mindent engedélyeznek, vannak, akik csak bizonyos kulcsszavakat, és vannak (ez a leggyakoribb), akik bizonyos társadalmi távolságon belülről (általában kétkapcsolatnyi) érkező bejegyzéseket fogadnak el. 

Ám az internet demokratizálásához nem volt egyszerű az út. Az internetes hűbérurak és hasonszőrű (banki, kereskedelmi...) társaik nehezen engedték el a koncot. A szabadságért harcolni kellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudositasajovobol.blog.hu/api/trackback/id/tr342046160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása