Tudósítás a jövőből

Anno 2061 - A legrégebbi bejegyzés is aktuális.

Tudósítás 4. - A Nagy Paradigmaváltás

Ha a jövő terv, amit meg kell valósítani, meg tudná mondani, jelenleg kinek a tervén dolgozik?

2052. szeptember 10.

Mostani bejelentkezést egy rövid történelmi összefoglalónak szánom. Tettem már említést a legutóbbi háborúról, amit Globális vagy Nagy Szabadságháborúnak hívnak. Próbálták ráhúzni a 3. világháború nevet, de világháborúkban államok harcoltak egymással. Ebben az ütközetben az államok az állampolgárokkal harcoltak.

Mindkét oldalt az elkeseredettség hajtotta. Az egyiknek volt jövőképe, a másiknak nem. A másik győzőt. És mert ez a fél győzött, a harcokat szabadságháborúnak nevezték el. A NAGY GLOBÁLIS SZABADSÁGHÁBORÚNAK.

Mindenesetre a győzelemmel sok mindent elértek, és annak mámorában feledésbe merültek a tisztázatlan kérdések. Eltörölték a 20. század legtorzabb szüleményeit: a kamatra épülő bankrendszert, a kőolaj üzemű egyéni gépjárművek használatát, a gyógyszergyárak által túlzásba vitt tünetkezelő orvoslást. Eltűnt az antiszemitizmus és a rasszizmus. Minden és mindenki a helyére került.

Az átalakulás nem ment ám teljesen gördülékenyen. Voltak, akik ellenállásba vonultak, és ez néha elérte helyi szintű zavargások és ellenállás szintjét. Az i-re a pont a Globális Kiegyezéssel került fel, jó pár évvel a „háború” után.

Maradtak a bankok, de nincsenek kamatok. (Ellenben az ÉnKicsiKamatom egy nagyon kedvelt számítógépes játék gyerekeknek.) Az autók nem szívják többé a föld vérét. Az energiát a TESLA erőművekből nyerik és ingyenes. Az egészségügyben végre hallgatnak azokra, akik a legtöbb betegséget (kedélybetegségek, allergia, nyirokkal és keringéssel kapcsolatos betegségek, rák) pszichoszomatikus eredetre vezetik vissza. Ezen pedig inkább segít egy jó társaság, mint naponta 3x1 pirula az ágyban fekve.

A világháló maradt, sőt tovább fejlődött. Létrejött a Társadalom. Az emberiséget új alapokra helyezték. A közkeletű nevén Konfucius 2.0 névre hallgat a társadalmat leíró és működtető protokoll (Társadalmi szerződés). A beavatási protokoll is ebben van szabályozva, ami tulajdonképpen a Társadalomba való felvételt jelenti.

Ezen társadalmi szerződés egyik legfontosabb eleme, hogy a társadalom választható és nem egy születéssel felvállalt kötelezettség. Éppen ezért nem kötelező belépni a társadalomba és nem is mindenki lehet tagja (lásd. Beavatás).

A Társadalmon kívül farkastörvények uralkodnak. A bűnt ott nem definiálja törvény csak büntetés.

Léteznek országok és nemzetek. Ezek nevezik ki a helyi múzeumok, oktatási intézmények, mezőgazdasági intézmények vezetőit. Nincsenek parlamenti képviselők. Az embereket közvetlenül kérdezik meg az eldöntendő ügyekben, és a sisakon keresztül szavazhatnak. Sajnos sok a tartózkodás, főleg az alacsony sávszélességűek körében. Abszolút demokráciának hívták ezt akkor, amikor bevezették a 2030-as években a Globális Kiegyezést követően. Ezen kívül létezik egy nemzetek felett álló koncesszió (NFK), amely a sisakokat gyártó cégeket ellenőrzi, és felügyeli a Társadalom integritásának épségét.

Az NFK-nak kontinensenként vannak székhelyei. Amerikában ez Havanna (Kuba), Afrikában ez Etiópia (Kilimandzsáró hegyben), Európában Budapest, Ázsiában Hainan (Ausztráliát Ázsiához csatolták). A magyar államvezetés Debrecenbe költözött.

A társadalom tagjait világpolgároknak hívják. Létezik még állampolgárság, de ez ma ugyan úgy választható, mint a lakcím. Már nem használják a GDP-t az országok növekedésének mérésére, helyette a SZTI-t figyel a rendszer. Személyes Termelési Index.

Idáig akár egy tündérmesébe is beillene a történet. Azonban vannak lázadók, akik nem fogadják el ezt a modern társadalmi szerződést, és a kiegyezést a legyőzöttekkel egyenesen árulásnak tekintik. A Szabadságháború kemény magjából képződött ez a partizáncsapat, akik soha nem hitték el, hogy az igazság győzedelmeskedett. Ők ezt az emberiség legnagyobb átverésének gondolják.

Szeretnék idővel eljutni köreikbe és többet megérteni a gondolkodásukból, mert való igaz, és magam is említettem, hogy merültek fel kérdések a győzelemmel kapcsolatban. Az igazság nagyon játékos, sokszor álarcot hord, és mindenkire másképp tekint.

A harcoknak van azonban egy máig velünk élő keserű utóíze. Ez majdnem szó szerint igaz: a levegőben lévő, és időről időre felbukkanó kórokozók a biológiai fegyverviselés eredményei.

A sisakot önként csatolta fel az emberiség, a maszkot félelemből hordja.

A Társadalomban regisztráltak száma ma megközelíti a két milliárd főt.

Ne feledje: A jövő választás.

(Ami ott régmúlt, nekünk közeli jövő - a ford.)

A bejegyzés trackback címe:

https://tudositasajovobol.blog.hu/api/trackback/id/tr201372432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Radiant 2009.09.18. 13:23:07

Elég optimista vizió:) Szerintem a dátumból lemaradhatott egy "0". A következő 20000 évben nem bíznék benne, hogy az emeberiség alapvetően megváltozik. Eddig akárhányszor futottunk neki az utópiáknak elég elkorcsosult eredménye lett.
Ez valahogy mintha kódolva lenne az emberiségben... Valami ösztönös dolog lehet...:)

Badreligion 2009.09.27. 20:12:17

@Radiant: én kétlem, hogy az emberiség megérne még 20000 évet, sőt szerintem még 2000-et sem fog:)

Anarchia 2009.09.29. 18:32:23

@Badreligion: Szerintem meg több mint 200ezer évet túlélünk, és 200 éven belül lesz pozitív irányú változás.
süti beállítások módosítása