Tudósítás a jövőből

Anno 2061 - A legrégebbi bejegyzés is aktuális.

Kvantumszámítógép és a Nap

- Földönkívüli élet máshogy...

Az élet olyan változások együttese, ami a világ entrópiáját növeli (bővebben itt). Az entrópia modern fordításban változatosságot, költőien sokszínűséget, felszínesen rendezetlenséget, matematikailag valószínűséget jelent.

Az értelem pedig azon képesség, amikor az élő olyan válaszokat ad az őt érő ingerekre, ami a múltbéli tapasztalatokból adódik, tehát a látszólag sztochasztikus (statisztikai) kauzalitást képes befolyásolni, eltolni célzott erő (vagy hatás) használatával. Ebből az is következik, hogy az értelem egyik nyilvánvaló ismertetőjegye a fraktáltulajdonság.

A Nap, ahogy régen láttuk és ahogy ma.

A Nap esetén a két definíció elegye puritán és lecsupaszított módon ugyan, de érvényes. Ennek tükrében pedig adódik, hogy nem hogy élet, de még értelmes életnek sem kell feltétlenül szénalapúnak lennie. És most adjunk helyet a spekulációnak és annak a feltételezésnek, hogy a Földünktől olyannyira különböző adottságú anyagi kölcsönhatásokból ugyanúgy előbukkanhat az élet, mint itt a Földön. A változatosság adott, úgy hívjuk fizikai evolúció. Például az arany a Napban keletkezik/születik az úgynevezett nukleoszintézis során, ami része a fizikai evolúciónak. Csakúgy, mint a kiscsikó a Földön. Az egyik biológiai, a másik kvantumfizikai élet.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudositasajovobol.blog.hu/api/trackback/id/tr774273159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása