Tudósítás a jövőből

Anno 2061 - A legrégebbi bejegyzés is aktuális.

A nők szerepe az evolúcióban

- Mert a jövő választás, és a nők választanak.

Ma elavultnak ítéljük, ha valaki a hagyományos női vagy férfi szerepekről beszél, holott a biológia ezt a hagyományt igazolja. Nézzük miről is van szó, és spekuláljunk egy kicsit.

A női ivarsejt genetikai állománya változatlan, bármit tehet a nő az élete során, bárhogyan élhet a petesejteinek DNS-e változatlan marad fogantatástól a halálig. Ezzel szemben a férfi ivarsejtjei (a spermasejtek) folyamatosan termelődnek, DNS-ének állománya, a bennük előforduló nem(!) véletlen mutációk nagymértékben függenek az életvitelétől. Nem csak az étkezési és ivási szokásaitól, de –mondjuk így – a szellemi táplálkozási szokásaitól is. Mindentől, amit a száján vagy a szemén, fülén és minden érzékszervén át magába szív, hatással van ivarsejtjeinek mutagenezisére.

Ugyanakkor a DNS biológiai "tudás", rendezett ismeret/élettapasztalat, amit az egyedek fejlődésük során halmoztak fel. Régen a tudást kódexekben írással rögzítették, és a lemásolás minősége sokban függött a kódexmásolótól. A sejtosztódás is egy ilyen kódexmásolás. Gyakori eset volt, hogy a másoló hozzáadott vagy elvett az eredeti anyagból, és ugyanezt hívjuk biológiában mutagenezisnek. A változtatás lehet persze jó és lehet rossz, és itt fontos szerepet kapnak a nők, hiszen ők választanak.

A nők ösztönösen jól válogatnak és választanak. Kiválasztják, hogy milyen új (biológiai) tudással bővítik a hasukban őrzött régi kincset. (Persze sok minden függ a hozott anyagtól, illetve a kínálattól, hisz csak abból lehet választani.) Gondoljunk megint a biológiára: egy petesejt választ milliónyi spermasejt közül!

Tehát -kis költői érzékkel - odalyukadtunk, hogy a nő őrzi az otthon melegét, a biztosat és már meglévőt és választ, míg a férfi küzd, néha győz, többször elbukik, és jobb esetben hasznos tapasztalatokkal gyarapítja a nemzettségét.  Ha a nő felismeri a "hasznosat", a jót, akkor a szerzett tapasztalatok és a már meglévők a következő nemzedékekben együtt fognak tovább élni, és a tudás gyarapodik. Fontos felismerni, hogy őrizni valamit, sokkal nagyobb felelősség, mint megszerezni valamit. Ha a harcban elbukunk, attól még újból mehetünk a csatába (vagy mi vagy az utódaink), de ha amit őrzünk, elveszejtjük, akkor kezdődhet minden elölről. Továbbá fontos azt is felismerni, hogy milyen fontos szerepe van a választásnak az evolúcióban...

Ám mindez csak egy mechanizmus, amit az evolúció hozott létre. Lehetett volna másként is, de nem lett.  Egy biztos, a biológia még nem készült fel a mostani társadalmi változásokra. Férfiak nélkül nincs biológiai fejlődés, nők nélkül nincs tudás. Se ilyen, se olyan.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudositasajovobol.blog.hu/api/trackback/id/tr822765357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.03.29. 14:09:38

Gyanúm szerint, ma már nem választanak a nők ösztön szerint (ami ugye jó volt valamikor)... sokkal inkább járulékos jegyeit vizslatják a hímnek, hogy mennyi a pénze, milyen az autója, mennyire "életképes", mennyire tud jelen társadalom elvárásainak megfelelni. És itt a fő veszély: mert ami ma túlélést nyújt(hat), az korántsem nyújtana előnyt a természetben - sőt! És akkor lehet kétfelé megyünk majd? (én bírnám :))1. degenerálódó technocivilizált sisakos droid és 2. civilizálódás elől menekülők...
Még a végén igazat írtál :) (ahogy a sci-fi írók is milyen jól kigondolták a megvalósult ötleteiket! Igazából ők az igazi gondolkodók - akik képesek a lehetőségeket megtalálni a tudományban... ja, szeretem is a könyveiket :).)

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.06.30. 12:14:56

és most végleg el tetszett tűnni? - vagy mi van?! *o*

Krédó 2011.11.30. 04:51:10

Szeretem a hozzászólásaidat, mert a leíratlan gondolataimat tükrözik. Amiket
Jó látni, hogy más is fogja az "adást". :)
süti beállítások módosítása