Tudósítás a jövőből

Anno 2061 - A legrégebbi bejegyzés is aktuális.

A karoli nyelv

- Egy igazságos társadalomban minden törvényt olyan nyelven kell megírni, hogy azt a kötelezően előírt legalacsonyabb iskolázottságú ember megértse.

Sárkányölő Maya unszolására elkezdte a karoli, azaz a királyok nyelvének elsajátítását. Maya lett a tanára, aki végtelen türelemmel és könyörtelen szeretettel tanította őt.

-  A karoli a természet nyelve. – magyarázta Maya. – A természet dolgainak vannak hangjaik, és a karoliban ezeket a hangokat használják.
- Világos. Ha böfögök, akkor pont olyan hangot hallatok, hogy böff. Amikor pukizok…
- Oké. Amikor a fejem zúg, akkor is pont azt hallom, hogy zzzzzz.
- Mindennek van hangja a természetben?
- Igen. Ami változik, hanggal jár.
- A naplemente is?
- Az nem. De ez már egy összetett szó… Különben is a naplemente nem változik. Mindig ugyanúgy történik.
- Mi van?
- Tudom, hogy érted, csak még nem tudod kifejezni. – és Maya megcsókolta Sárkányölőt ott, ahol a tetoválást viselte az arcán. (Miért mondta ezt Maya?)

Sárkányölő szép fokozatosan megértette. Megérezte, hogy ha a természet saját hangjait használja, akkor az ebből fakadó nyelvtan, nyelvi logika hasonlatos a természet (ezt a szót eleinte keverte a teremtés szóval) működésével.

Maya később azt is elmagyarázta, hogy a közvetlenül tapasztalható változások hallható tartományba eső hangokat adnak, míg a közvetlenül nem tapasztalható (mikro vagy kozmikus) változások a látható tartományba eső hangokat szeretik. Úgy tartják, hogy a fény az atomok hangja.

- Te kitől tanultad ezt a nyelvet? – kérdezte Sárkányölő.
- Az apámtól.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudositasajovobol.blog.hu/api/trackback/id/tr202614350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása