Tudósítás a jövőből

Anno 2061 - A legrégebbi bejegyzés is aktuális.

Egy sisakos térítő krónikája 1.

Amíg létezik jövő, addig a teremtésnek nincs vége.

2052. szeptember 17.
 
A Társadalomban - mint korábban említettem - közel két milliárd ember van regisztrálva. Ezen kívül megszámolhatatlanul sok ember él a föld kerekén, akik nem vették fel a sisakot. A Globális Kiegyezés követően a győztesek nem kötelezhetik őket erre. A Sisakos világ ezt a saját nyugalma érdekében engedte, mert így enyhült rajtuk a lázadók nyomása.
A Társadalmon kívül azonban törvénytelenség az úr.
 
Vannak önkéntesek, akik azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a kívül rekedt embereket megtérítsék a Sisakos világnak. Hosszú útjuk során messzire eljutnak. Olyan emberekkel érintkeznek, akiknél az ego még a test lakója. Ők a sisakos térítők.
 
Egy ilyen térítő Jákob22 (későbbiekben csak Jákob), aki felajánlotta, hogy sisakjának kamerájával folyamatosan rögzíti a tevékenységét, és rendszeresen küld videóüzeneteket. Arra kért, hogy történeteit illesszem bele a tudósításaimba. Abban hisz, hogy térítő útjának a múltba való tudósításával végeredményben az ő munkája válik könnyebbé, mert az olvasók ily módon megismerhetik a Társadalmon kívüli világot, és talán, amikor majd sor kerül rá, kevesebben fogják azt választani.
 
2052-ben már a vallások semmilyen módon nem állnak hadban egymással, sem felhasználói oldalon, sem kiszolgálói oldalon. A vallás újból a régi szerepében tündököl, miszerint közvetít ég és föld között, és nem falakat emel a kettő közé. Nem az számít, hogy milyen csuha van a révészen, hanem az, hogy átvigyen a túl partra.
 
A világ irányításában (a társadalom vezetésében) a vallást egy bizottság képviseli. Ez amolyan öregek tanácsa, ahova minden egyház küld delegáltakat. A vallási bizottság elnöke egy különleges személy, akit rengeteg legenda és misztérium vesz körül. Őt úgy emlegetik: az Ember, aki Legyőzte az Antikrisztust (ELA).
 
Jákob a római katolikus egyház csuháját hordja, de meglehetősen jártas buddhista, iszlám és zsidó szertartásokban is. Ami a származását illeti, saját bevallása szerint mongol és szlovén szülők gyermeke. Jákob erősfizikumú, majd két méter magas, és ugyan nincs nála fegyver csak egy bot, mégis nagyon tekintélyt parancsoló a megjelenése. Fekete, krómozott motorkerékpárral közlekedik. Az első állomása az Adriai tengerpart, Európa máig közkedvelt üdülőhelye. A nagyobb városok, és a partvonal nagy része a Társadalom fennhatósága alá tartozik. A kívül rekedtek a hegyekben, a partoktól távolabb élnek. Lévén a halászat az egyetlen biztos élelemforrás a környéken, a sisak nélküliek gyakran betörnek a partvonalakhoz. Emiatt itt sűrűbben fordulnak elő konfliktusok.
 

Nagyobb térképre váltás
Jákobtól ma megkaptam az első videó üzenetet. Eszerint tegnap felkeresett egy családot, akik régi kőházban laknak egy szellem faluban, ami pár kilométerre fekszik a parttól. Eleinte bizalmatlanul fogadták. Közel három tárat ürítettek ki rá gépfegyverekből mielőtt megkérdezték, ki ő és mit akar. Jákob tisztelettudóan bemutatkozott, majd beengedték őt a házba. Golyóálló köpönyegét nem vette le.
 
Jákob vitt magával élelmet, aminek a sisaktalan gyerekek nagyon megörültek. Az almát nagyon szerették. (Ez még a Társadalomban is luxusnak számított.)
Következzék társalgásuk rövid leirata:
- Tudja, mi zavar minket magukban a legjobban? – kezdet az anya, aki 34 éves lehetett.
- Nem. – válaszolta Jákob.
- Az hogy nem lehet belenézni az önök szemébe.
- Ez miért olyan fontos?
- Ön talán nem emlékszik, de régen azt tartották, hogy a szem a lélek tükre.
- Emlékszem erre. De a szem az nem a lélek. – érvelt Jákob.
- Ezzel mit akar mondani?
- Azt, hogy ha meg akarja látni a lelket, akkor nem feltétlenül kell látni a másik szemét.
- Elég, ha a sisakot látom?
- Ki mondta, hogy a lelket látni kell? – kérdezte Jákob, de nem várt választ: - A lelket lehet érezni, asszonyom.
Itt kissé elbizonytalanodott az anya, látszott, hogy keresi Jákob tekintetét, de reménytelen. Jákob nem vette le a sisakot.
- El nem tudom képzelni, hogy úgy szeretkezek a férjemmel, hogy nem nézek a szemébe. – folytatta az anya.
- Sokan a sötétben szeretkeznek. Nem látni akarnak. Érezni. – válaszolta Jákob.
- Mondja, maga miért jött? Nem hiszem, hogy ezt a doboz almát és pár tubus ételt akarta csak nekünk hozni.
- Térítő vagyok.
- És az mit csinál? Eteti az embereket?
- Nem. – mosolyodott el Jákob. - Táplálja a lelket.
- Nézze, nem értem, hogy mivel akarja táplálni a lelkünk, de nekem a nagymamám azt mondta, hogy önöket az ördög uralja. Ellopták tőlünk a civilizációt.
- Ez nem igaz. A társadalomban mi azon vagyunk, hogy kiűzzük a rosszat.
- Akkor miért nem ott ügyködik? Miért nekünk hozza az almáját? Vagy ott már mindenki ingyen hozzáfér?
- Asszo…
- Tudja, nem érdekel, mit mond. – vágta közbe az asszony, akinek idáig tartott a vendégszeretete. - A férjem hamarosan itthon lesz, és ő nagyon nem szereti a bili fejűeket. Jobb, ha most elmegy.
Jákob felállt, indulásra kész.
- A bácsi holnap is eljön? – zsongta a három gyerek szinte egyszerre.
- Igen. Eljövök, és ne pazaroljátok rám a töltényeiteket.
Jákob elbúcsúzott a családtól, és ezzel vége a videó üzenetnek. Írásban ígérte, ha lesz rá módja, akkor naponta többször is jelentkezni fog. Ha ez így lesz, magam is azonnal beszámolok a fejleményekről.


(Folytatódik.)

A bejegyzés trackback címe:

https://tudositasajovobol.blog.hu/api/trackback/id/tr961387729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása