Tudósítás a jövőből

Anno 2061 - A legrégebbi bejegyzés is aktuális.

Az agy működése

Figyeld és látni fogod az ismétlődő mintákat...

Az emberi agy összetett, és keveset tudunk működéséről.  A részletekben sokszor elveszünk, és gyakran előfordul, hogy a részlet részleteit vizsgáljuk a nagy egész helyett. Az emberi agy funkcionális működésének megismeréséhez nem kellenek mikroszkópok, szuperszámítógépek, elég csak magunkra figyelni, kicsit elcsendesedni, és a dolog hamar a szemünk elé tárulkozik. Persze elcsendesedni sem olyan egyszerű, mert nem elég egyszerűen csak befogni a szánkat és eldugaszolni a fülünket. A belső zajt is el kell csendesíteni, és akkor minden világossá válik. Ez gyakorlat kérdése. Ám addig, amíg az elcsendesülést gyakoroljuk, álljon itt egy kis elmélet vagy modell az agy működéséről.
 
 
Az emberi elme leginkább sok millió számítógép alkotta hálózathoz hasonlítható, ahol minden számítógép egyetlen bizonyos folyamatot (ciklust, ismétlődő mintát, pattern-t) futtat. Gondoljunk az idegsejtekre és azok hálózatára. A gépek mind kapcsolatban vannak egymással és a ciklusok egymást inicializálják vagy gátolják, azaz egymással interferálnak. Ezen interferencia egyik, megtapasztalható eredménye a viselkedés, illetve annak építőelemei a viselkedésminták.
 
Az érzékelhető világ a változások folyamata. A hat érzékelő szerven keresztül az agy megszakítás nélkül kapja az ingereket (input) ezekről a folyamatokról. Az inputok válogatás nélkül rögzülnek az agyban megőrízve a változások érzékeszerveinken hagyott lenyomatát. Az egész múltunk agyunkban hullámzik és interferál. Ha az újonnan bejövő folyamat más már létező mintával interferál, vagy az ismétlés (tanulás) miatt önmagával interferál, akkor a minta megerősödhet és tartóssá válhat, újabb ciklus, minta jön létre. A nem interferáló lenyomatok legtöbbször elkopnak, és egy darabig idegzajként maradnak bennünk (Egyik fülünkön be, a másikon ki!). A programok/minták egy része tanulás útján alakul ki, másik része öröklődik. Az emlékezet maga is egy program, ami lehet szerzett vagy veleszületett, azaz DNS-ben kódolt, de ez már elvisz minket a tudat fogalmához.
 
Ösztönösen megnyílvánuló minták régen és ma.
 
A tudat az agy azon képessége, amellyel tetszőleges programokat tud inicializálni illetve leállítani. A tudat erősségétől függ, hogy mennyire képes az agyban zajló több millió programot meghallani, képiesen mondva: észrevenni. Minél inkább tágítjuk a tudatunkat, annál több program válik tudatossá.
 
Meditációval vagy elcsendesüléssel elérhető, hogy az összes programot meghalljuk és akár leállítsuk (beleértve a vegetatívokat is, lásd jógik).
 
 
 
Életünket nagyon könnyen szebbé tehetjük, ha megtaláljuk azokat a programokat, melyek a legtöbb felesleges gátlást vagy inicializálást okozzák. Ehhez csupán el kell csendesedni, belülre kell figyelni és meg kell látni/hallani a mintákat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tudositasajovobol.blog.hu/api/trackback/id/tr842288014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matakati (törölt) 2010.09.24. 14:40:17

Nagyon tetszik ez a gondolatmenet ,valóban ha az ember csendben van ,lépkedhet a gondolatai fölött ,ha szerencsés ,és mindent átláthat. Összefoglalhat. Már amit tud ,vagy tudhat.
süti beállítások módosítása