Tudósítás a jövőből

Anno 2061 - A legrégebbi bejegyzés is aktuális.

Tudósítás 7. – Miben hisznek az emberek?

- Az élet olyan, mint a tánc. Van, aki kitűnően improvizál, annak szólhat bármilyen zene. Van, aki először megismeri a zenét, majd megalkotja gyönyörű táncát. Mindkét esetben kiváló hallásra van szükség!

2052. november 27.

Mai bejegyzésben a Társadalomban élő emberek hitéről lesz szó. A hagyományos egyházak többé-kevésbé megőrizték szerepüket. Ez a katolikus egyházra (mint a kereszténység hivatalos (!) földi képviselője) vonatkozóan azt jelenti, hogy azzá  lett, mint ami mindig is volt: egy hatalmas, nemzetközi franchise rendszer. Ám ez nem feltétlenül negatív fejlődés.

A egyházak csak addig tudtak értéket képviselni, amíg az emberek, akik hittek benne hitelesek voltak. Ámde túl kevés lett a hiteles ember. A szertartások üres formákká apadtak, a tartalom elmaradt. A formák csak a testet táplálták, a szellem éhezett. (Fontos megjegyezni, hogy a Jézusi tanítás nem egyenlő a katolikus egyházzal, mint ahogy Buddha tanítása sem a Tibeti Lámák intézményével.)

Az emberek gondolatait formatervezők, divattervezők, divatírók irányították, akik ügyesen zsonglőrködtek a vonalakkal, színekkel és szavakkal, de a tartalommal mit sem törődtek. A zenében a dallamról a ritmusra tolódott a hangsúly. Márpedig a tartalom hiánya az üresség. Akiben üresség van, abba belébújik az ördög. Aki az ördöggel küszködik, az ürességgel küszködik. Soha nem fog nyerni. Ez elég erősen nyilvánvalóvá vált 2012-re.

Elfelejtettük, miszerint az Isten az Embert a saját képére teremtette, és ezáltal mindenki egyforma, mert mindenki ugyanazon Egy része (lásd smaragdtábla). Az üresedés legsúlyosabb következménye, hogy ez az Egy széttöredezett. Ha az üresség beékelődik valami közé, akkor az elválaszt. Két fél almát a köztük lévő üres tér választja el. Amikor Freud először megalkotta az ego fogalmát, azzal önálló entitássá tette. Az ego azonban nem a tudatunkkal egyenlő, hanem egy önmagában üres forma, egy csalóka tükörkép. Sajnos az emberek ezzel a képpel kezdték azonosítani magukat, és 2012-re eljutottunk arra a pontra, hogy már az ego volt, ami a saját képére teremtette az embereket.

De mi is az ego egészen pontosan?

Az ego = anyagtudat (a formák tudata, az üresség tudata), ami mindig létezett és a szellemtudat földi utazásának a kísérője. Ezt szemlélteti a TAROT kártya 0. lapja, ahol egy vándor (= szellem) halad és őt kíséri egy kutya vagy tigris (= ego), amely néha megmarja a gazdit, de ösztöneinél fogva éberen vigyáz.  Ez volna az ideális állapot, ámde ez a társ fellázadt, és már nem hűséges kísérő. Ugye értjük már, hogy mit jelent a Sátán kutyája kifejezés?

Ekkor jött a Nagy Szabadságháború, és a dolgok megváltoztak. Az emberek már nem azonosultak a "tükörképükkel", és újból megszületett az igény a szellemiségre.

Az új igény megalkotta az új hitet. Sokan újból felfedezték a régi tanításokat. Az emberek beszélgetni kezdtek, és észrevették, hogy ugyanarról beszélnek. Az egyénekből csapatok lettek, a csapatokból közösségek, és a közösségekből végül megszületett a Társadalom. Elűzték az ürességet maguk közül, és hogy ez így maradjon az egóra nyakörv és póráz került: felkerült a fejekre a Sisak. (Hozzá kell tenni, hogy a sisak nem mint vallási eszköz, hanem mint szórakoztató ipari cikk jelent meg először a piacon.) A sisak az ego részleges elgépesítése, az anyagtudat kontrollálhatóvá tétele. A CPU kevésbé esendő, mint az emberi ego. Némi humorral mondhatjuk, hogy a vándort kísérő kutya részben robotkutya lett. Ego-tamagochi.

Shiva újra eltapossa az egot ábrázoló Apasmarat, a tudatlanság démonját. (Érdekes, hogy ez is kutyának van ábrázolva!)

Mi, tehát, az új vallás? Először is az új vallás nem egy klasszikus vallás. Nem száműzi a Védák, Buddha, Lao-ce, Jézus vagy Mohamed tanításait. Inkább egy keretrendszert biztosít ezeknek. Talán elsőre nem fogják megérteni, sőt ambivalens érzéseik lesznek, de megpróbálom elmondani, hiszen tudnak mindent, ami ahhoz kell, hogy megértsék.

Az új vallás az anyagtudat vallása. Abban hiszünk, hogy a földi életünkben az anyagtudatot azért kapjuk, hogy a szellemtudatot segítse a földi küldetés beteljesítésében.  Ennek a vallásnak az istenei nem uralkodnak, hanem szolgálják a szellemet. A szolgálatokért a szellem áldozattal tiszteleg. Ha felismerjük, hogy az egónk nem mi vagyunk, akkor elé tudunk állni és áldozhatunk neki, megtudjuk szelídíteni. Lássuk be, erre csak akkor vagyunk képesek, ha magunkat a Szellemmel azonosítjuk és nem a képpel, ami a tükörből néz vissza ránk. Távolodunk az ürességtől és közelítünk az Egyhez, a Monádhoz. A tradicionális vallások tanításai továbbra is érvényben vannak, hisz azok a szellemhez szólnak, égi vallások. Az Új Vallás ezeknek a reciproka, egy földi vallás, amely az anyaghoz szól. Ami lent van, az megfelel annak, ami fent van, és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van, hogy az egyetlen varázslatának műveletét végrehajtsd - mondja a Tabula Smaragdina. M/n = n/M=1, ahogy Panavak a smaragdtábla első három sorát szemléltette a matematika nyelvén. A régi tanítók (Jézus, Buddha, stb.) a M-ről beszéltek, a legnagyobb közös osztóról. Az új vallás megfejtette az n-t: a legkisebb közös többszöröst.

 

 

A hitet, a vallásoknak ezt a keretrendszert, jelképezi a vándor kezében lévő bot, amire támaszkodhat, vagy Orfeusz zenéje, amivel megszelídítette Cerberust, a pokol kutyáját.

Az Új Vallásnak a legfőbb papja ELA. Az Ember, aki Legyőzte az Antikrisztust.

Végül álljon itt egy rövid történelmi áttekintés a tudat ébredésének evolúciójáról:

Gondolkodom, tehát vagyok (Descartes, 1637) Szemlélődöm, tehát vagyok. (Kant, 1781)
Létezem, tehát vagyok, (Kierkegaard, 1844)
Vágyom, tehát vagyok. (Freud, 1920)
Érzek, tehát vagyok. (Kundera, 1990)
Súlyom van, tehát vagyok. (Ela, 20??)

Kapaszkodó későn jövőknek itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://tudositasajovobol.blog.hu/api/trackback/id/tr241556828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása